School Systeem

Hoe werken de scholen in Sri Lanka?

Het Sri Lankese schooljaar loopt van januari tot december. In april is er een maand schoolvakantie, in augustus 10 dagen vakantie en in december drie weken vakantie.

Als je in Sri Lanka naar school gaat, moet je een schooluniform hebben en speciale schoenen die zijn goedgekeurd door het Ministerie van Onderwijs. Ook al hoeven de ouders geen schoolgeld te betalen voor hun kinderen, vaak is het al niet haalbaar om het schooluniform en de bijbehorende schoenen te betalen. Extraatjes zoals het deelnemen aan een schoolreisje of aan sportactiviteiten vanuit de school zijn dan al helemaal niet haalbaar voor de arme ouders. Ook wonen sommige ouders in een erg afgelegen gebied, zodat de kinderen dagelijks kosten moeten maken om met het openbaar vervoer naar school te kunnen.

De overheid treedt er steeds meer tegen op, maar het komt nog steeds veelvuldig voor dat kinderen uit arme gezinnen thuis worden ingezet om te helpen in plaats van onderwijs te volgen. Het gebeurt helaas zelfs regelmatig dat kinderen worden verhuurd om te werken in de huishouding van meer welgestelde Sri Lankanen.